top of page
Smiling Blonde

VEELGESTELDE VRAGEN

Vind hier antwoorden op de meest gestelde vragen over Ooglidcorrectie Rotterdam

Ervaringen: Welkom
Behandeling
Nazorg
Bovenaan
Complicaties
Voorbereiding

Voorbereiding

 

Behandeling

Na de ingreep

Over het resultaat

 

Complicaties

Financieel

 

Voorbereiding

Moet ik nog iets speciaals doen voor de ingreep?

We adviseren geen sieraden in de oren en om de hals te dragen en de dag ervoor geen alcohol te drinken. Na de ingreep mogen je oogleden een week niet nat worden, dus als je je haar wilt wassen kun je dat het beste de ochtend van de ingreep doen.

Ik gebruik medicatie, kan ik de ooglidcorrectie dan wel laten doen?

In het intake gesprek vraagt de arts naar je medicatie gebruik. Als je bloedverdunners gebruikt (zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol, clopidogrel, e.d.) kan het zijn dat de arts je vraagt om hiermee tijdelijk te stoppen. Dit moet je dan wel doen in overleg met de voorschrijvend specialist. In een aantal gevallen hoef je niet te stoppen, maar dat wordt besproken in het intake gesprek.

Naar boven

B​ehandeling

Hoe lang duurt de ingreep?

De behandeling duurt in totaal ongeveer een uur. Dit is inclusief aftekenen, verdoven, snijden en hechten.

Doet het pijn?

Tja, dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van de persoon. De verdoving wordt in het bovenooglid gespoten (1 ooglid tegelijk). Door een dunne naald te gebruiken, langzaam te spuiten en de verdovingsvloeistof op kamertemperatuur te hebben, is het ongemak minimaal.

Kan ik praten tijdens de ingreep?

Jazeker. Praten doe je met je mond en daar zitten we verder niet aan. We proberen het ontspannen en gezellig te laten verlopen en een praatje hoort daar zeker bij.

Kan ik mijn ogen open doen tijdens de behandeling?

Op zich kan dat wel maar je hebt toch meestal de ogen dicht tijdens de behandeling, in ieder geval tijdens het snijden omdat je dan ook onder een felle lamp ligt. Bij het hechten zou je eventueel de ogen open mogen houden maar in de praktijk houden mensen de ogen gedurende het grootste deel van de ingreep gesloten.

Naar boven

 

Na de ingreep​

Wat kan ik verwachten na de ingreep?

Je oogleden zullen dik en blauw worden de dagen erna. De blauwe plekken kunnen afzakken naar je wangen en zijn na ongeveer een week nagenoeg verdwenen. Hoe dik en blauw je wordt is afhankelijk van hoeveel verdoving er is gebruikt, hoeveel het heeft gebloed, of je gerookt hebt of alcohol gedronken, je type huid en mogelijk ook je medicatiegebruik. De meeste mensen hebben geen of minimale napijn, waarvoor paracetamol gebruikt kan worden. Tegen het einde van de week kunnen de wondjes wat gaan jeuken.

Hoe is de nazorg geregeld? 

Een ooglidcorrectie is een veilige ingreep maar er kan natuurlijk altijd iets onvoorziens gebeuren. Daarom kun je 24 uur per dag de arts bereiken als je een vraag hebt nadat je voor behandeling bent geweest. Als er wat is kan dat meestal telefonisch of via app contact. Bij hoge uitzondering kan het zo zijn dat je naar de praktijk moet komen voor controle of behandeling, maar dat hoort allemaal bij de nazorg en zonder extra kosten.

Lossen de hechtingen vanzelf op?

Nee. De wond wordt onderhuids gehecht met een fijne draad. De hechtingen moeten na ongeveer 7 dagen worden verwijderd.

Mag ik autorijden na de ingreep?

Je wordt geadviseerd niet zelf auto te rijden na de ingreep. Als je dat wel doet en je krijgt een ongeval, ben je mogelijk niet verzekerd. Vanaf een dag na de ingreep kun je weer veilig autorijden.

Mag ik douchen na de ingreep?

Douchen mag, maar de oogleden moeten droog blijven totdat de hechtingen na 7 dagen zijn verwijderd. Als je je haar wilt wassen dan kun je dat bij de kapper laten doen zodat je oogleden niet nat worden of door middel van een goed afsluitbare grote duikbril. 

Wat mag ik verder wel en niet doen na de ingreep?

Het advies is niet fanatiek sporten (b.v. spinnen) en niet bukken. Je mag wel rustig wandelen, boodschappen doen, of een stukje fietsen. De eerste twee weken niet in de felle zon, zonnebank of sauna gaan. Mocht zonlicht onvermijdelijk zijn, dan insmeren met een factor 50 zonnebrandcreme nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Wanneer kan ik weer werken?

Dat hangt helemaal af van wat voor werk je doet. Meestal treedt er een flinke zwelling op van de oogleden in de eerste 2 dagen na de ooglidcorrectie. Je ziet er dan ook niet representatief uit en moet de eerste 2 dagen koelen met de gekregen koelbril. Zwaar werk kan beter vermeden worden in de eerste paar dagen. Nadat de hechtingen zijn verwijderd mag je in principe weer alles doen.

Naar boven

Over het resultaat​

Wanneer kan ik zien hoe het uiteindelijke resultaat is geworden?

We bieden een nacontrole aan na 3 maanden. Dat is niet voor niets. In de eerste maanden en vooral de eerste 4 tot 6 weken kunnen de oogleden nog wat gezwollen en gevoelig zijn. Ook het litteken, dat in de oogplooi valt, is soms toch nog zichtbaar na die tijd. Een en ander hangt wel af van het huidtype; bij sommige mensen ziet het er na 2 a 3 weken al uit alsof er niets gebeurd is.

Waarom treedt er soms een verkleuring op boven de oogleden?

De huid heeft tijd nodig om te herstellen. Ook al valt het litteken in de oogplooi, de huid rondom het litteken kan in de herstelperiode wat verkleurd zijn. Het kan ook wat strak voelen. Na verloop van tijd trekt dit bij. Een stelregel is: 3 maanden rood, 3 maanden wit en in de 6 maanden erna neemt het litteken langzaam de huidskleur aan. Uiteindelijk is na maximaal een jaar de verkleuring, littekenvorming en een eventueel strak gevoel bij nagenoeg iedereen verdwenen.

Ik wil wel dat het er natuurlijk uit ziet, kan dat?

Ja dat kan. Een natuurlijke uitstraling vinden we erg belangrijk. Door niet de grenzen op te zoeken van wat er precies weg kan, behoud je een natuurlijke uitstraling en ziet het er allemaal niet te strak uit. Uiteraard willen we ook niet te weinig weghalen, maar daar proberen we een balans in te vinden met de wens van jou centraal.

Naar boven

Complicaties

Wat kan er mis gaan?

Een ooglidcorrectie is een veilige ingreep en we doen onze uiterste best om complicaties te voorkomen. Een complicatie waar we extra alert op zijn is teveel overtollig ooglid weghalen. Daardoor zou je de ogen niet meer normaal kunnen sluiten. Door een controle uit te voeren na het aftekenen en voordat we gaan snijden, proberen we deze complicatie te voorkomen. Het kan wel voorkomen dat je je ogen direct na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten, maar dat komt dan doordat de oogleden gezwollen. Dit is dan in principe binnen een paar dagen weer hersteld.


Alhoewel we semi steriel werken, is infectie ook een heel klein risico. Als dit toch gebeurd is een antibioticazalfje meestal voldoende

Soms komt bij een correctie van de oogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kun je last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. 

In sommige gevallen kan een zogenaamde kleine epitheelcyste (holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd. In sommige gevallen is er sprake van een gestoorde wondgenezing of pijn. De kans dat het oog beschadigd wordt is nihil.

Wat als er te weinig is weggehaald?

Een ooglidcorrectie blijft mensenwerk en het resultaat is afhankelijk van vele factoren. Je tekent voor de ingreep een toestemmingsformulier waarin je bevestigt dat je akkoord gaat met de risico's en de uitkomst van de behandeling. Dit neemt niet weg dat we onze uiterste best om de ingreep zo goed mogelijk uit te voeren en het mooiste resultaat te bereiken. Ondanks dit alles kan het voorkomen dat je bij de nacontrole aangeeft dat je toch niet helemaal tevreden bent over iets. Als we inschatten dat het technisch mogelijk is bieden we daarom in dat geval een kosteloze nacorrectie aan. 

Naar boven

Financieel

Hoe kan ik betalen?

Je betaalt na afloop van de ooglidcorrectie. Je kunt pinnen. De prijs is €850 en is BTW vrij.

Kom ik in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekeraar?

Nee, als je de ooglidcorrectie laat uitvoeren, vergoedt de zorgverzekeraar dit niet, ook niet als je (deels) gedekt bent via een aanvullend pakket.

Naar boven

Resultaat
Financieel
bottom of page